Waarom zonnepanelen schoonmaken? En hoe pak je het aan?

Waarom zonnepanelen schoonmaken? En hoe pak je het aan?
Als je jouw huis hebt voorzien van zonnepanelen, dan zal je vast al hebben gemerkt dat je hierdoor makkelijk een fiks bedrag bespaart op jouw energierekening. Echter, om blijvend te profiteren van deze besparingen, is het essentieel om je zonnepanelen in topconditie te houden. Het schoonmaken van jouw zonnepanelen is hierbij van groot belang. In dit blog lees je alles over waarom en hoe je jouw zonnepanelen moet schoonmaken.

Waarom moet je jouw zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen verzamelen door het jaar heen heel wat stof. Het meeste spoelt er vanaf wanneer het regent, maar niet alles. Hierdoor wek je minder energie op dan dat zou kunnen en dat is natuurlijk zonde. Door jouw zonnepanelen zo nu en dan schoon te maken, voorkom je dat de panelen beschadigd raken en profiteer je optimaal.

Hoe maak je jouw zonnepanelen schoon?

Het is niet zo moeilijk om jouw zonnepanelen schoon te maken. Je hebt een veilige ladder, demi-water en een zachte spons of een zachte doek nodig. Begin met het afspoelen van de zonnepanelen met water zodat je het meeste vuil alvast verwijdert, dit kan gewoon met de tuinslang. Een harde waterstraal is af te raden, aangezien dit de beschermlaag van de zonnepanelen kan beschadigen. Neem ze daarna voorzichtig af met de schone doek en het demi-water.

Wanneer moet je jouw zonnepanelen schoonmaken?

Wij raden aan je zonnepanelen te reinigen op jaarlijkse basis. Het beste moment is net na de zomer, dit is het seizoen met de meeste stof en de minste regen. De rest van het jaar spoelen je zonnepanelen vaak vanzelf wel schoon, maar na de zomer zit het allemaal een beetje vastgeplakt.

Schone zonnepanelen zorgen voor een optimale opbrengst

Door je zonnepanelen elk jaar na de zomer schoon te maken, pak je net even die paar extra procent stroomopbrengst mee. En werken je zonnepanelen optimaal wanneer er in het najaar minder zon is. Heb je zonnepanelen? Waarom dan niet ook een laadpaal laten plaatsen voor je elektrische auto, dan tank je voortaan gratis!