Welke gordijnen passen bij welk interieur

fluwelen gordijnen

Heeft je woning een nieuwe look nodig, maar heb je een beperkt budget om opnieuw te decoreren? Het vervangen van je oude gordijnen kan al een groot verschil maken en kan je huis een hele andere uitstraling geven. Om de juiste gordijnen voor je woning te kiezen zul je moeten bepalen welke gordijnen het beste bij het interieur passen. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden wanneer je nieuwe gordijnen gaat aanschaffen.

De lengte

Meet goed de hoogte van je ramen en plafonds en denk na over de look die je wilt creëren. Bedenk je dat je de lengte moet meten vanaf de gordijnstok tot de plek waar de onderkant van de gordijnstof zal zijn. Het gordijn kan eindigen bij de onderkant van het raam of bij de vloer. Weet je niet of je één of twee gordijnen nodig hebt? Meet de breedte van het raam en voeg vervolgens 30 centimeter toe aan iedere zijde. Op deze manier bereken je de breedte zodat de gordijnen niet strak zullen hangen, maar in zachte plooien.

fluwelen gordijnen

Soorten gordijnen

Nadat je hebt besloten welke lengte het beste bij je ramen past, kies je de gordijnstof. Denk niet alleen na over de uitstraling, maar ook over de hoeveelheid licht die de stof zal binnen laten. Lichte, doorschijnende stoffen laten uiteraard meer licht binnen dan zware, ondoorzichtige stoffen. Wil je juist veel licht in de kamer? Kies dan voor een transparante of katoenen gordijnstof. Ook als deze soort stof gekleurd is, zal deze nog steeds veel natuurlijk licht doorlaten.

Voor een matige hoeveelheid licht in de kamer zijn linnen gordijnen erg geschikt. Het linnen weefsel laat wat licht door, maar niet alles.

Fluwelen gordijnen zijn erg zwaar en ondoorzichtig. Hierdoor laten fluwelen gordijnen zeer weinig of helemaal geen licht door. Voor hetzelfde effect kun je ook kiezen voor verduisteringsgordijnen met een speciale voering.

Kleuren en patronen

Voor het kiezen van kleuren en patronen kijk je naar de stijl van de kamer. Heb je een kamer met veel neutrale kleuren? Dan kun je gerust opvallende of drukke gordijnen uitkiezen. Is de kamer echter al druk of heeft deze veel kleur? Kies dan liever voor neutrale gordijnen die de aandacht niet afleiden van de ruimte.