Wat is een keerklepcontrole?

keerklepcontrole

Of het nu gaat om een huis, een appartement of een bedrijf, één ding hebben ze allemaal gemeen: ze hebben in bijna alle gevallen een waterleiding door het pand lopen. De gewoonste zaak van de wereld natuurlijk. Maar het hebben van een waterleiding in gek genoeg niet zonder zijn gevaren. In waterleidingen kunnen zich onder de juiste omstandigheden bacteriën nestelen en vermeerderen. We hebben het dan met name over de legionella bacterie. Deze legionella bacterie kan schadelijk zijn voor de gezondheid. De milde varianten zijn verkoudheidsverschijnselen. In erge gevallen kan het lijden tot een ernstige longontsteking. Om dit te voorkomen is bedacht dat er op elke waterleiding een keerklep in geïnstalleerd. Deze keerklep zorgt ervoor dat gebruikt water, of afvalwater, niet kan terugstromen in de waterleiding. Dit gebruikt water kan bijvoorbeeld komen van je vaatwasser, wasmachine of koffiezetapparaat. In vervuild water en dus in vervuilde leidingen kunnen de bacteriën zich ongestoord vermeerderen, dat is natuurlijk niet de bedoeling.

keerklepcontrole

Het belang van een keerklepcontrole

De keerklep is dus een essentieel onderdeel van eenieders waterleiding. Het daarom van groot belang dat deze keerklep op de goede manier blijft werken. Zoals elk mechanisch product, is ook de keerklep onderhevig aan natuurlijke slijtage. Dit is de reden dat een periodieke keerklepcontrole wordt uitgevoerd. Wanneer deze keerklep zijn werk niet, of niet goed meer doet, heeft afvalwater vrij spel om terug te lopen in de actieve waterleiding, met alle eventuele gevolgen van dien. Zorg dus dat de keerklep met enige regelmaat wordt gecontroleerd op een goed functioneren. Over het algemeen kan worden gezegd dat dit eens per jaar plaatsvindt. Maar dit kan natuurlijk per locatie verschillen, omdat dit mede afhangt van de frequentie van het gebruik van de betreffende waterleiding.

Wat kan ik zelf doen?

ook zelf kun je een aantal zaken doen om te voorkomen dat je waterleidingen een broedplaats voor schadelijke bacteriën worden. Zo kun je bijvoorbeeld de waterleidingen die niet vaak, of zelfs nooit actief zijn met enige regelmaat laten lopen. Doe dit voor zo’n 10 minuten. Hierdoor zorg je ervoor dat de leidingen geen stilstaand en oud water bevatten waarin de bacteriën zich kunnen ontwikkelen.