Veilig gebruik van rolsteigers

bouw rolsteigers

Te vaak wordt onveilig gebruik van rolsteigers nog gezien door de inspectie SZW. Zeker 93% van de steigers staat niet veilig. Een rolsteiger wordt veel gebruikt, maar dus niet altijd veilig. Waar moet je op letten? 

Onveilig gebruik wordt te vaak gezien 

Zoals gezegd blijkt uit onderzoek van de Inspectie SZW dat veel rolsteigers onveilig worden gebruikt. De steigers stonden instabiel of de wielen stonden niet op de rem. De kans op een ongeluk wordt zo wel vergroot. Je werkt in de hoogte dus dit is een risico en risico’s nemen in de bouw is geen goed idee. 

Daarnaast worden er boetes uitgedeeld wanneer een rolsteiger onveilig wordt gebruikt. Dit zijn ook zware boetes. Deze kosten kunnen dus ook snel oplopen. Inspectie SZW deelt deze boetes uit tijdens controles. 

De rolsteiger veilig gebruiken 

Sinds januari 2018 moet een rolsteiger voldoen aan strenge eisen. Het is onder andere verplicht om een voorloopleuning te gebruiken. Niet elk bedrijf voldoet hier aan, ondanks dat dit niet veel geld kost. Sowieso is het veilig maken van een rolsteiger relatief goedkoop voor de bouw. Zo zijn er bijvoorbeeld kunststof hulpstukken waarmee je altijd een leuning kunt maken. En heb je altijd een heupleuning paraat. Bovendien is het op elk gewenst model te zetten. 

Het uitgangspunt voor het veilig opbouwen van een rolsteiger is simpel. De werknemer moet altijd op heuphoogte rondom bescherming hebben, voordat hij naar het volgende platform gaat. Daarbij hoort ook een opbouwmethode die precies jou vertelt hoe je dit moet regelen. 

Maar ook tijdens het gebruik moet de werkvloer rondom beschermd zijn met dubbele leuningen en kantplanken. Is de afstand tot een gevel kleiner dan 15 centimeter? Dan geldt er een uitzondering. Dan mag de leuning aan de voorzijde vervallen. 

Daarnaast moet je rekening houden met hoe iemand de rolsteiger beklimt. Dit moet met behulp van trappen of via het frame aan de binnenzijde en daarbij gebruik maken van klimluiken. Ook dit zien we vaak fout gaan. 

Al met al moet voor het gebruik van rolsteiger wel de nodige zaken worden geregeld. Er zijn ook duidelijke richtlijnen voor het juiste gebruik, maar ook het opbouwen van de steiger. Hieraan voldoen is ook van belang. Veel bedrijven negeren dit nog, maar dat moet je zeker niet doen. Bouw jouw rolsteiger veilig op en voorkom een hoge boetes en eventuele schade voor je medewerkers.