Wat is een sedumdak en waarom zou je er één willen. Een sedumdak is een zogenoemd groendak wat bestaat uit sedumplantjes. Deze sedumplantjes heten eigenlijk sedum. Sedum is een soort vetpant. Vetplantjes zijn optimaal voor een groendak. Dit is omdat vetplantjes water opslaan in hun balderen. Doordat vetplantjes deze eigenschap hebben kunnen ze enorm goed tegen extreme weersomstandigheden. Doordat het water opgeslagen is in de bladeren kunnen ze tegen lange droogte. Ook kunnen ze goed tegen harde winden, veel regen en kou. Daarom zijn sedumplantjes dus optimaal voor een mooi groendak wat lang goed blijft.

Sedumdak zelf aanleggen

Houd je er van om je handen uit de mouwen te steken? Dan kun je misschien wel zelf je sedumdak aanleggen. Dit kan door middel van sedumzaadjes uitstrooien op je dak, een nadeel is dat het lang kan duren voordat je een mooi begroeid dak hebt. Een veel makkelijkere optie is het gebruik van sedummatten. Dit zijn grote matten die al voor 80% volgroeid zijn waardoor je ze alleen op je dak hoeft te leggen en klaar is kees. Een klein nadeel hiervan is dat ze redelijk zwaar zijn. Dus als je door je rug niet goed kan tillen dan is het misschien handig om dit te laten uitbesteden.

Sedumdak laten aanleggen

Wil je het dus toch niet zelf aanleggen en liever uitbesteden. Dan kan dit zeker! Je hoeft dan nergens zelf aan te denken. De specialisten zullen checken of je dak het gewicht aan kan. Ze zullen ook voor een goede afvoer zorgen en een kleine ophoging aan de randen zodat je dak niet zomaar kan verschuiven na een zware regenval. De specialisten kunnen gebruik maken van sedummatten of sedumcassettes, het is aan de klant wat hij wil. Sedummatten hebben als voordeel dat je ze op maat kan snijden, dit kan bij sedumcassettes niet.