Dingen waar beton voor wordt gebruikt

We weten allemaal dat het bestaat, maar toch zijn er maar weinig mensen die echt een goed beeld hebben van waar beton nu eigenlijk allemaal voor wordt gebruikt. Hoor jij ook bij die categorie? Dan is het misschien een goed idee om verder te lezen. In deze blog hebben we namelijk een aantal zaken waar beton vaak voor wordt gebruikt op een rijtje gezet, zodat je een beter idee krijgt van waar beton nu eigenlijk allemaal voor wordt gebruikt. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan gauw door!

Kunst

Deze zag je misschien niet aankomen, maar beton wordt ook zeker gebruikt om kunst te maken! Vaak worden er van een bepaald ontwerp betonblokmallen gemaakt. Wanneer hier beton in wordt gegoten, hard het beton uit in de vorm van de mal. Wanneer daarna de mal wordt verwijderd blijft het kunstwerk logischerwijs over. Het maken van de mal is dan ook hetgeen waar de meeste energie in gaat zitten, maar het eindresultaat is uiteraard van beton!

Bouw

Deze zul je juist weer wel hebben verwacht, maar hij mag in dit lijstje niet ontbreken. Betonblock en andere varianten van beton zijn onmisbaar in de bouw. Ze worden gebruikt bij de aanleg van infrastructuur, kantoren, huizen en vele andere structuren. De kans is groot dat ook het pand waar jij je momenteel in bevindt (deels) van beton is gemaakt!

Kustbescherming

Tot slot wordt beton ook vaak gebruikt bij kustbescherming. Dit doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar we zullen het dan ook even uitleggen. Zogeheten tetrapods, grote betonnen structuren met 4 uiteinden, worden van gewapend beton gemaakt. Daarna worden deze tegen kustlijnen aan geplaatst, zodat de zee de kust niet weg kan slaan over de jaren heen. Hierdoor blijft de kust dus beschermd tegen de natuurkrachten. Dat is belangrijk wanneer er dicht op de kust is gebouwd, bijvoorbeeld.