De voordelen van hout als bouwmateriaal

Hout is uiteraard zowel een veel voorkomende als een historische keuze als bouwmateriaal. In de afgelopen decennia is er echter een verschuiving opgetreden van hout ten gunste van technische producten of metalen zoals aluminium. Hoewel de wens om voor de bouwbehoeften niet te vertrouwen op de bossen van de wereld goedbedoeld is, wegen de voordelen van hout als bouwmateriaal nog steeds zwaarder dan andere producten op de markt als we kijken naar de milieu-impact en prestaties.

Waarom is hout een goed bouwmateriaal?

Omdat hout een relatief lichtgewicht bouwmateriaal is, presteert het zelfs beter dan staal als het gaat om breeklengte (of zelfdragende lengte). Simpel gezegd, het kan zijn eigen gewicht beter dragen, wat grotere ruimtes en minder noodzakelijke ondersteuningen mogelijk maakt in sommige gebouwontwerpen. Met de grote verscheidenheid aan beschikbare soorten, biedt hout een ongelooflijke reeks esthetische opties, evenals gevarieerde mechanische, akoestische en thermische eigenschappen, samen met andere die kunnen worden geselecteerd op basis van de behoefte van het bouwproject. Composiet vlonderplanken zijn bijvoorbeeld van topkwaliteit wat je kunt gebruiken voor je tuin.

Het ‘groene’ voordeel van hout

In een tijd waarin de ecologische problemen groot zijn, is de trend geweest om af te stappen van hout als bouwmateriaal om ontbossing te voorkomen, deels als een poging om broeikasgassen te beheersen. Een nadere beschouwing van de redenen voor dit denken kan echter enigszins afwijken. Hout heeft verschillende voordelen die zowel de bouwer als het milieu helpen.

Hout is hernieuwbaar

In tegenstelling tot beton of metalen is hout een bouwmateriaal dat kan worden verbouwd en her-groeit via natuurlijke processen en ook via herbeplantings- en bosbeheerprogramma’s. Selecteer oogsten en andere praktijken zorgen ervoor dat de groei kan doorgaan terwijl grotere bomen worden geoogst.

Terwijl de bossen groeien (via zonne-energie), verwijderen ze ook op natuurlijke en efficiënte wijze kooldioxide uit het milieu. Het is een bonus die uniek is voor hout. Je kan diverse houten selecteren naar keuze via hout groothandel.